Форма входу

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0















Головна » 2009 » Жовтень » 10 » День ткалі і вишивальниці
День ткалі і вишивальниці
18:01

В Національному музеї народної архітектури та побуту України, який знаходиться на околиці міста Києва в селі Пирогів, склалася традиція проводити народні свята, ярмарки та дні традиційних народних ремесел, на які приїздять майстри з усіх регіонів України. 


  Вирощування, обробка конопель, льону, вовни, а відтак ручне ткацтво і вишивка відомі в Україні від найдавніших часів. Тривалий час вони існували у формі домашніх занять, а з часом розвинулись у кустарні промисли. У ХІХ ст. українські селяни виготовляли інтер’єрні тканини, елементи одягу тощо. У ХХ ст. ручне ткацтво і вишивка з домашніх занять перетворились на артільне, а з часом – фабричне виробництво, що існувало в Україні у системі Художніх промислів. На тогочасних підприємствах були підготовлені сотні народних майстрів, роботи яких прославили нашу державу далеко за її межами. 
  У кінці 1990-х рр. у зв’язку з загальною кризою в економіці більшість підприємств по виготовленню килимів, інтер’єрних тканин, вишиваного одягу в Україні були закриті, а їх художники і майстри покинуті напризволяще. Тому особливо важливими у цей час стають різноманітні ярмарки і вернісажі, де окремі майстри можуть показати і запропонувати споживачам свої вироби. У цей нелегкий період в Музеї народної архітектури та побуту НАН України було започатковане фольклорне свято "День ткалі та вишивальниці". Воно мало на меті об’єднати якомога більшу кількість народних і професійних майстрів, що нині працюють у цих галузях, створити умови для їх творчого спілкування. На початку 2000-х рр. до сценарію свята був введений показ ткання на ручному верстаті. 
  Ці заходи привертають увагу широкої громадськості до проблем розвитку народних промислів, сприяють відродженню давніх технологій ручного ткацтва і вишивки, їх впровадженню в сучасний побут. Щороку свято приваблює до себе все більше відвідувачів і безпосередніх учасників. На святі відвідувачі можуть побачити різноманітні сучасні твори, а також поспілкуватися з їх творцями. Роботи кращих народних майстрів сучасної вишивки і ткацтва формують художній смак у молоді. Вони прокладають шлях мистецьким здобуткам минулого у сьогодення, створюючи нові інтерпретації української орнаментальної традиції.


Переглядів: 2737 | Додав: admin | Рейтинг: 4.5/2 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: